
Ten naturalny specyfik to cenne źródło wzmacniające nasze serce, przyspieszające gojenie się ran, korzystnie wpływające na nasz mózg, ma działanie uspokajające oraz - co zostało udowodnione - ma działanie antybakteryjne na niektóre szczepy bakterii.
Historyczne znaczenie miodu
Miód był już chętnie spożywany w czasach starożytnych, kiedy to mędrcy tacy jak Hipokrates czy też Pitagoras chętnie korzystali z jego właściwości.
Właściwości bakteriobójcze ma w szczególności inhibina, która z powodzeniem może być stosowana do zwalczania niektórych odmian bakterii (sporo inhibiny zawierają zwłaszcza miody spadziowe lipowe, grykowe czy też z drzew szpilkowych). Również nowozelandzki miód Manuka jest często stosowany jako środek wspomagający leczenie wielu chorób, przede wszystkim związanych z dolegliwościami pokarmowymi.
Miód w kosmetyce
Miód jest także cennym dodatkiem do kosmetyków, wpływając korzystnie na naszą cerę. Oczyszcza ją, nawilża oraz wygładza.
Miody fajnie opisali tutaj http://zywnoscbio.pl/zdrowe-odzywianie/miod/ ja jadlem ostatnio gryczany i powiem Wam, ze to raczej nie moj smak. Odpadam przy tego typu rzeczach.
OdpowiedzUsuń